Bengkel 2 : Asas Menulis Ulasan Filem

Content Malaysia Pitching Centre
Content Malaysia Pitching Centre, Kuala Lumpur, WP Kuala Lumpur, Malaysia
0 Days
0 Hours
0 Minutes
0 Seconds

Event Expired

Bengkel 2 : Asas Menulis Ulasan Filem will be organized at Content Malaysia Pitching Centre on 17th September 2016 (Saturday).

* For more information, please visit this website https://www.facebook.com/events/164446613959993/

Bengkel penulisan ulasan filem bersama Fadli Tontonfilem!

Budaya penonton filem yang baik bukan sahaja terhad kepada pembikinan dan kemudiannya penontonan sahaja, namun ia harus diikuti dengan perbincangan. Atas dasar ini, kami percaya apabila lebih banyak penonton yang mampu menulis ulasan atau kritikan filem, budaya penontonan di Malaysia akan berkembang baik. Maka dalam bengkel ini, kami menjemput Fadli Al Akiti untuk sama-sama berkongsi petua dan pengalaman dalam menulis tentang filem.

**********
Tentang Fadli Al-Akiti
Fadli mengendali blog ulasan filem, tontonfilem.blogspot.my. Kritikan dan esei filemnya pernah tersiar dalam majalah Dewan Budaya dan Dewan Masyarakat. Beliau pernah diundang untuk mengulas dan berbincang tentang filem dalam program Gala TV Plus, GUA, Agenda Awani, Bisnes Awani dan Bernama Radio 24. Beberapa hasil penulisannya dalam kajian dan esei filem juga terisi dalam buku kumpulan esei Buku Nota Filem (2013), malah koleksi ulasan dan esei filemnya dikumpulkan dalam buku Tontonfilem (2013). Beliau juga seorang novelis fiksyen sains dan kini bertugas sebagai editor Dewan Sastera.

**********************
Syarat Penyertaan :
1) Warganegara Malaysia
2) Minat menulis

Kepada yang berminat, anda perlu menghantar 1 contoh ulasan filem anda (tidak kiralah sebaik mana atau seteruk mana) kepada kami supaya ianya boleh dirujuk ketika bengkel.

emelkan ulasan anda dengan tajuk emel : 
Bengkel Penulisan Ulasan Filem 
kepada:
[email protected]

Oleh kerana kami inginkan suasan bengkel yang kondusif, kami hanya akan menerima 15 penyertaan sahaja.

Location Map

 

Check Shipping Status

Key in your tracking number to check shipping status